Euractiv.sk: Robert Spišák: Odjedli vám biopalivá z chleba? A z čokolády?

Biopalivá sú účinným prostriedkom, ktorý v doprave reálne znižuje škodlivé emisie CO2. Čo stojí za silným mýtom o zlých biopalivách, ktoré ľuďom kradnú jedlo? A prečo v treťom svete pestujú miesto jedla radšej kávu, tabak, kakaové bôby či bavlnu?

Prečítajte si celý článok tu

Prezidentskí kandidáti sa zhodli: ÁNO rozvoju obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku

Portál Energia.sk sa opýtal kandidátov na prezidenta, ako vnímajú obnoviteľné zdroje energie. V zelených energiách vidia priestor pre ich diverzifikáciu, zníženie závislosti na dovoze ropy a vnímajú ich pozitívne z hľadiska ochrany životného prostredia.

Prečítajte si celý článok tu

24hod.sk: Európania zaraďujú zmenu klímy medzi závažné problémy

Deväť z desiatich Európanov považuje klimatickú zmenu za závažný problém, hovorí posledný prieskum Eurobarometer. 70% Európanov súhlasí s názorom, že zníženie dovozu fosílnych palív by pre EÚ mohlo znamenať ekonomický prínos. Prevažná väčšina Európanov podporuje vnútroštátne opatrenia v oblasti energetickej účinnosti a obnoviteľných zdrojov.

Prečítajte si celý článok tu

PIK: Dôsledky zmeny klímy zvýšia ceny potravín oveľa viac ako dôsledky bioenergetických vplyvov

Svetový potravinový trh oveľa viac ovplyvnia celkové klimatické zmeny, než narastajúci dopyt po bioenergii, tvrdí štúdia Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK). Štúdia prvýkrát pripúšťa predbežný záver, že ambiciózne plány znižovať dopad klimatických zmien s využitím bioenergie nemusia mať zásadný vplyv na globálne ceny potravín.

Prečítajte si celý článok tu