Britská organizácia Oxfam združuje 17 organizácií 90 krajín sveta, ktoré sa venujú téme chudoby a neprávosti. Oxfam si posvietila na 10 najvplyvnejších svetových spoločností, vyrábajúcich jedlo a nápoje: ABF, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez, Nestle, PepsiCo a Unilever. Zostavila tabuľku, v ktorej hodnotí tieto firmy podľa toho, akú politiku zastávajú ohľadom udržateľnej poľnohospodárskej výroby (ženy, drobní poľnohospodári, farmári, voda, pôda, klimatické zmeny a transparentnosť). Celá štúdia tu.
Nestlé a Unilever majú najviac restov v oblasti pôdy, žien a drobných poľnohospodárov. Všetci top 10 výrobcovia zanedbali využitie svojho obrovského vplyvu na vytvorenie spravodlivejšieho potravinového systému. Niektorí dokonca podkopávajú potravinovú bezpečnosť a z hladných ľudí robia ešte hladnejších.
Firma Nestlé má resty v podobe zistenej detskej práce a nútených prác, ale aj manipulovanie pri vážení mlieka v Číne v neprospech miestnych roľníkov. Profit z predaja balenej vody Pure Life, ktorá sa fľašuje v Pakistane, ide na úkor miestnych komunít, ktoré bojujú o prežitie kvôli poklesu podzemných vôd.
Unilever musel čeliť zisteniu, že na plantážach v Indii došlo k diskriminácii žien, mnohým roľníkom odopreli trvalé pracovné zmluvy, problém bol aj s nedostatočným bývaním, hygienou a nechránenou aplikáciou pesticídov. Firma naďalej nakupuje palmový olej od spoločnosti Wilmar International, ktorú v roku 2011 obvinili z nelegálneho výrubu lesov a ničenia pôdy v Indonézii.
Všetky firmy z top 10 sľubujú riešenie problémov, avšak väčšina sľubov ostáva v teoretickej rovine.
V situácii, keď nemáme dosť potravín pre ľudí, používame ich v automobilovej doprave. Dávajme potraviny ľuďom, nie autám.
Nadnárodné potravinové spoločnosti nesú oveľa viac viny za vyššie ceny potravín ako ktorýkoľvek výrobca biopalív. Za zvýšené ceny potravín môžu aj vysoké ceny ropy.
Za roky 2002-12 ceny potravín na Slovensku vzrástli o 32,5 %, ale inflácia dosiahla až 60 %. Prečo je tvrdenie, že biopalivá spôsobujú nárast cien potravín, nezmyslom?
Celosvetovo sa na výrobu bioetanolu spotrebujú len 3% celkovej produkcie obilnín. Až 33% svetovej úrody obilnín ide na produkciu živočíšnych bielkovín. Spotreba mäsa ovplyvňuje potravinovú bezpečnosť.
Tvrdenie, že biopalivá sú príčinou svetového hladu, sa prvýkrát objavilo počas cenovej bubliny komodít v roku 2008. Štúdia Svetovej banky tento mýtus vyvracia.
Britská organizácia, venujúca sa chudobe a neprávosti, si posvietila na 10 najvplyvnejších svetových potravinárskych gigantov.
Vo Veľkej Británii si posvietili na plytvanie jedlom. Každoročne sa vyhodí ohromujúcich 4.2 milión ton nadbytočného jedla, čo zodpovedá šiestim porciám jedla týždenne na jednu priemernú anglickú rodinu.
V enviromentálnom slovníku to znamená približne 17 miliónov ton CO2. Ak by k vyhodeniu množstva nadbytočného jedla v roku 2012 nevdošlo, malo by to na skleníkové plyny podobný efekt ako stiahnutie štvrtiny áut z premávky.