V roku 2012 bolo na výrobu etanolu v EÚ použitých 3 milióny ton kukurice a 4,5 milióna ton pšenice. Množstvo pšenice, použitej na výrobu etanolu v roku 2012, predstavovalo 1,5% z celkovej produkcie obilnín v EÚ. Na výrobu mäsa sa v EÚ použilo 166,5 miliónov ton pšenice a kukurice vo forme krmív. Tým pádom spotreba obilnín na výrobu mäsa je 22-násobne vyššia, ako spotreba na výrobu bioetanolu. Celosvetovo sa na výrobu bioetanolu spotrebujú len tri percentá celkovej produkcie obilnín.
Obrovský rozvoj v krajinách juhovýchodnej Ázie, Afriky má za následok zvýšenú mieru spotreby komodít. Ekonomiky krajín ako Čína a India, kde žije takmer 40% svetovej populácie, rástli v posledných rokoch ďaleko rýchlejšie v porovnaní so zvyškom sveta, pričom príjem na obyvateľa rástol z veľmi nízkych úrovní. Je prirodzené, že ľudia, ktorých životná úroveň stúpa, majú tendenciu spotrebovávať a konzumovať viac. To sa pochopiteľne odráža v priamej spotrebe obilnín, ale aj nepriamej spotrebe obilnín, a to prostredníctvom konzumácie živočíšnych produktov. Podrobnejšie tu.
Svetová spotreba živočíšnych bielkovín celosvetovo vzrástla zo 44 miliónov ton v roku 1960 na úroveň 284 miliónov ton v roku 2009. Priemerná spotreba na obyvateľa sa teda viac než zdvojnásobila na úroveň 40,82 kg za rok. Vzhľadom na to, že 33% svetovej úrody obilnín ide na produkciu živočíšnych bielkovín, možno povedať, že spotreba mäsa má dramatický dopad na spotrebu obilnín, a teda aj na svetovú potravinovú bezpečnosť. Efektivita, s ktorou premieňame obilniny na živočíšne proteíny je rôzna, v priemere je však veľmi nevýhodná. Uvediem príklad: Na výrobu jedného živého kilogramu hovädzieho mäsa je nutné použiť približne 8,18 kg obilnín. Čiže nárast spotreby o jeden kilogram hovädzieho mäsa vedie k nárastu potreby o 8 kg obilnín viac. Uveďme aj fakt , že spotreba hovädzieho mäsa celosvetovo rastie od roku 1990 medziročne o 1% . Podrobnejšie tu.
V situácii, keď nemáme dosť potravín pre ľudí, používame ich v automobilovej doprave. Dávajme potraviny ľuďom, nie autám.
Nadnárodné potravinové spoločnosti nesú oveľa viac viny za vyššie ceny potravín ako ktorýkoľvek výrobca biopalív. Za zvýšené ceny potravín môžu aj vysoké ceny ropy.
Za roky 2002-12 ceny potravín na Slovensku vzrástli o 32,5 %, ale inflácia dosiahla až 60 %. Prečo je tvrdenie, že biopalivá spôsobujú nárast cien potravín, nezmyslom?
Celosvetovo sa na výrobu bioetanolu spotrebujú len 3% celkovej produkcie obilnín. Až 33% svetovej úrody obilnín ide na produkciu živočíšnych bielkovín. Spotreba mäsa ovplyvňuje potravinovú bezpečnosť.
Tvrdenie, že biopalivá sú príčinou svetového hladu, sa prvýkrát objavilo počas cenovej bubliny komodít v roku 2008. Štúdia Svetovej banky tento mýtus vyvracia.
Britská organizácia, venujúca sa chudobe a neprávosti, si posvietila na 10 najvplyvnejších svetových potravinárskych gigantov.
Vo Veľkej Británii si posvietili na plytvanie jedlom. Každoročne sa vyhodí ohromujúcich 4.2 milión ton nadbytočného jedla, čo zodpovedá šiestim porciám jedla týždenne na jednu priemernú anglickú rodinu.
V enviromentálnom slovníku to znamená približne 17 miliónov ton CO2. Ak by k vyhodeniu množstva nadbytočného jedla v roku 2012 nevdošlo, malo by to na skleníkové plyny podobný efekt ako stiahnutie štvrtiny áut z premávky.