Zdražovanie potravín

Situácia na Slovensku

Za roky 2002-2012 ceny potravín na Slovensku vzrástli o 32,5 %, avšak celková inflácia na Slovensku za toto obdobie dosiahla až 60 %. Hrubé mzdy za toto obdobie vzrástli o 107 %, a toto všetko sú rasty nákladov, s ktorými sa potravinárske podniky musia vysporiadať. Situácia sa nápadne podobá na rok 2008, v ktorom kulminovala cenová bublina, ale aj na rok 2010 – všetci máme v živej pamäti obrovské požiare v Rusku a následný nárast cien potravín. Pre bežného Slováka, ktorý minie na potraviny 20% svojho pravidelného príjmu, to nie je až taký problém, avšak v chudobných krajinách ľudia míňajú na jedlo aj viac než 50 % svojho príjmu. Prečo je však tvrdenie, že biopalivá spôsobujú nárast cien potravín, nezmyslom?

Prečítajte si: 10 faktov o biopalivách a potravinách